top of page
  • Writer's pictureΖούμε Μαζί

Δημιουργικές προτάσεις για παιδιά με αυτισμό και τις οικογένειές τους


1. Special Olympics

Τηλ. 211 2011000

Α. Ποδηλασία: Καραχάλιος Παναγιώτης 6974101587

Β. Τένις: κ. Αγγελική 6944303239

Γ. Ιππασία: Στο Γουδί (στις εγκαταστάσεις των Special) από 12 ετών και πάνω

Δ.Κολύμβηση: Γίνεται σε διάφορους χώρους, μπορεί να κάνει κάποιος ατομική θεραπευτική κολύμβηση ή να ακολουθήσει ομάδα. Στην ατομική πληρώνεις π.χ. στο δημοτικό κολυμβητήριο Αμαρουσίου «Μανιός», ατομικό 25,00€ το μήνα.

Επίσης γίνονται μπάσκετ και ποδόσφαιρο στο Περιστέρι και στον Ρέντη. Ακόμα για παιδιά έως 7-8 ετών γίνεται γυμναστική στην Κηφισιά.

Ε. Judo: Βιδάλης Γιάννης 6937078130

Αθ. Διάκου 12 Βριλήσσια.

2. Παραλία ΠΙΚΠΑ στη Βούλα

Η παραλία βρίσκεται δίπλα από τα αστέρια Γλυφάδας (Λ.Καραμανλή 2, Βούλα).

Τηλ. 210-8994074, εσωτερικό 108 (κα Σφυράκη).

Η είσοδος είναι δωρεάν για άτομα ΑμΕΑ και τις οικογένειες τους. Επειδή υπάρχει ασφάλεια πρέπει να βγάλετε κάρτα εισόδου. Τα δικαιολογητικά που θα προσκομίσετε είναι:

1. Βεβαίωση αναπηρίας από το ΚΕΠΑ,

2. Φωτογραφίες (ενός γονέα και του παιδιού),

3. Φωτοτυπία ταυτότητας του γονιού,

4. Μία αίτηση που θα συμπληρώσετε επί τόπου.

3. Very Special Arts (VSA)

Θεατρικό, μουσική

Τηλ. 210-7710847 www.vsahellas.gr Δάφνης 8 Ζωγράφου

H VERY SPECIAL ARTS HELLAS είναι μία μη κερδοσκοπική οργάνωση που προσφέρει στα άτομα με αναπηρία τη δυνατότητα συμμετοχής στον πολιτισμό και εμπλουτίζει τη ζωή τους με ευκαιρίες για καλλιτεχνική δημιουργία. Το διεθνές της δίκτυο σήμερα εκτείνεται σε πάνω από 60 χώρες και εξυπηρετεί εκατομμύρια ανθρώπων με αναπηρία.

Η VERY SPECIAL ARTS HELLAS προσφέρει τις υπηρεσίες της ΔΩΡΕΑΝ. Στηρίζει τη δράση της στις παρακάτω αρχές που έχουν ως κοινό παρανομαστή την πίστη στις απεριόριστες δυνατότητες του ανθρώπου και στο δικαίωμα για ίσες ευκαιρίες:

· Η επαφή με την τέχνη οδηγεί στην αισθητική συγκίνηση και στην καλλιέργεια, ενώ συγχρόνως ψυχαγωγεί, εμπλουτίζει και εκλεπτύνει τον ψυχικό μας κόσμο.

· Η Τέχνη ωθεί τους ανθρώπους να ξεπεράσουν τους προσωπικούς τους φραγμούς και χτίζει γέφυρες ανάμεσα στους πολιτισμούς και τις γενεές.

· Κάθε άνθρωπος με αναπηρία, σε κάθε ηλικία, δικαιούται να απολαμβάνει την τέχνη και να συμμετέχει, ως δημιουργικός καλλιτέχνης, ισότιμα σ’ αυτήν.

4. Παιχνίδι στο Πάρκο

www.paixnidistoparko.gr

Το Παιχνίδι στο Πάρκο είναι μια εθελοντική ομάδα δράσης από νέους ανθρώπους αποτελούμενη κυρίως από άτομα που δραστηριοποιούνται κυρίως στο χώρο της ειδικής αγωγής, ως αντίδοτο στην κρίση και την απογοήτευση. Σκοπός η κοινωνική ενσωμάτωση.

Θεμελιώδης αρχή της δράσης αποτελεί η κοινωνική ενσωμάτωση των παιδιών με ιδιαιτερότητες, η οποία δεν επιτυγχάνεται μόνο μέσω της εκπαίδευσης των παιδιών αλλά και την “εκπαίδευση” όλων των άλλων. Η αποδοχή και η ενσωμάτωση της διαφορετικότητας συναντά λιγότερες δυσκολίες και αντιστάσεις μέσα από το παιχνίδι. Όταν τα παιδιά παίζουν, χαίρονται και τραγουδούν μαζί, ταμπέλες όπως αυτισμός, σύνδρομα, αναπτυξιακές διαταραχές, νοητική υστέρηση, μαθησιακές δυσκολίες, υπερκινητικότητα, διάσπαση προσοχής, δεν έχουν καμία σημασία.

Η συγκεκριμένη κίνηση, αχρωμάτιστη από κρατικές υπηρεσίες, ΜΚΟ, ιδιωτικά κέντρα παρέμβασης και πρόσωπα – αυθεντίες, αλλά χρωματισμένη με χαρούμενα πρόσωπα και διάθεση, καλούσε, καλεί και θα καλεί, οποιονδήποτε θέλει να συμμετάσχει και να παίξει, να μοιραστεί ιδέες και να γίνει ισότιμο μέλος της ομάδας, στις αποφάσεις, στην επιλογή του πάρκου, στην διοργάνωση και φυσικά στο παιχνίδι.

Χαρακτηριστικός επίλογος κάθε Παιχνιδιού στο Πάρκο, είναι ο Μεγάλος Κύκλος, το σχήμα που μας περιλαμβάνει όλους: γονείς, παιδιά, εκπαιδευτές, αδέλφια, φίλους, άγνωστους…

Χώροι που είναι κατάλληλοι για Επίσκεψη από Οικογένειες

(όχι δωρεάν, αλλά θα μπορούσανε να ρωτήσουν αν για τα παιδιά τους είναι χωρίς χρέωση)

1. Magic Garden (Ραφήνα)

Βόλτα με αλογάκια πόνυ www.magicgarden.gr

Το “Gentle Carousel” είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός και φιλοξενείται στο “Magic Garden”. Το “Gentle Carousel” έχει συνολικά σήμερα 27 εκπαιδευμένα θεραπευτικά μικροσκοπικά αλογάκια, 6 από τα οποία ήρθαν στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του ’13.

Τα μικροσκοπικά αλογάκια υπηρετούν πολλές γενιές τον ανθρώπινο πόνο με την γλυκύτητα, την υπομονή και την καλοσύνη τους. Είναι εκπαιδευμένα από ειδικούς ψυχοθεραπευτές και εκπαιδευτικούς.

2. Πολιτιστικό Πάρκο Κερατέας (Κερατέα)

Το ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ είναι ένας καταπράσινος χώρος 25.000 τετραγωνικών μέτρων και βρίσκεται μια ανάσα από την Αθήνα.

Μέσα στο Πάρκο εδρεύει το φημισμένο υπαίθριο Μουσείο Ελληνικής Λαογραφίας, το οποίο είναι διαμορφωμένο σαν ένα παραδοσιακό χωριό, όπου στην Πλατεία του αναβιώνει μια γραφική αγορά με τα Εργαστήρια όλων των Παλιών Επαγγελματιών.

Στα ‘’Περίχωρα’’ του Πάρκου, συναντά κανείς Αμπελώνες και Σπάνιες Μονάδες Οινοποίησης, Ελαιώνες και Παραδοσιακές Μονάδες Εξαγωγής Ελαιολάδου, Σιτοβολώνες, Αλώνια, έναν αρχοντικό Νερόμυλο, έναν θολωτό Ξυλόφουρνο, Βοτανόκηπους και πλήθος εκθεμάτων που αναδεικνύουν τα Σιτηρά και την Παραγωγή Ψωμιού.

Μια έμπειρη ομάδα Εκπαιδευτών – Εμψυχωτών μεταφέρει τη γνώση με ποικίλα βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα στα θέματα: Βότανα και Μυρωδικά, Παλιά Επαγγέλματα, Ελιά, Ψωμί, Τρύγος και Παλιά Παιδικά Παιχνίδια. Τα προγράμματα πραγματοποιούνται στους χώρους του Πάρκου, καθώς και στον χώρο όσων σχολείων που δυσκολεύονται στη μετακίνηση.

Ταυτόχρονα, οι δράσεις του Πάρκου αγκαλιάζουν και ένα ευρύτερο κοινό που είναι ευπρόσδεκτο κάθε Σαββατοκύριακο να επισκεφθεί τον χώρο και να λάβει μέρος σε παράλληλες δραστηριότητες, εκτός των βασικών του προγραμμάτων.

3. Το Περιβόλι (Κυργίων 15, 16672 Βάρη)

Τηλ. 210 896 3000 www.perivolivari.gr

Τα Σαββατοκύριακα πλέον μπορούν να είναι γεμάτα φύση, μικρές απολαύσεις και πραγματική χαλάρωση. Η μέρα κυλά στο ρυθμό που θέλετε. Μπορείτε να χαρείτε έναν χαλαρό Περίπατο, να συμμετέχετε σε κάποια οργανωμένη δραστηριότητα ή απλά να απολαύσετε την σκιά των πεύκων δίπλα στη Λιμνούλα.

4. Γαϊδουροχώρα (Θέση Μπουρμπουτσάνα, Κορωπί)

Τηλ. 6944 616160 www.gaidourohora.gr

Η επαφή με το γαϊδούρι έχει αποδειχτεί ευεργετική και η ενασχόληση μαζί του μπορεί να βοηθήσει πολλαπλά στην αυτοεκτίμηση και ισορροπία όλων μας. Στην Ευρώπη, χρόνια τώρα, θεραπευτικά κέντρα και οργανισμοί όπως το Donkey Sanctuary, εφαρμόζουν την «ονοθεραπεία» (asinotherapy) ή αλλιώς «υποστηρικτική θεραπεία με γαϊδουράκια» (donkey assisted therapy) που συνίσταται είτε στην από εδάφους υποστήριξη και ενδυνάμωση μέσω της επαφής και της συνεργασίας με ένα γαϊδουράκι, είτε στην εργοθεραπεία/ φυσιοθεραπεία/ ανάπτυξη δεξιοτήτων/ψυχολογική ενδυνάμωση, στη πλάτη του ζώου (κάτι ανάλογο με την θεραπευτική ιππασία). Το γαϊδουράκι θεωρείται ιδανικό ζώο για αυτή τη χρήση, λόγω του προσιτού μεγέθους του, του ιδιαίτερα υπομονετικού, ήρεμου και τρυφερού χαρακτήρα του αλλά και των ήπιων αντιδράσεων του.

5. Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό:

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ιδρύματος Ωνάση ξεκινά και πάλι το ταξίδι του!

Μουσικό Εργαστήρι www.sgt.gr

Το Ίδρυμα Ωνάση προσκαλεί παιδιά που βρίσκονται στο ευρύ φάσμα του αυτισμού και τους γονείς τους, να συμμετέχουν στο εργαστήρι «Η Μουσική αγαπάει τον αυτισμό».Το επιτυχημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί για 5η συνεχή χρονιά στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, ενώ για 3η συνεχή χρονιά θα ταξιδέψει σε νέους προορισμούς σε όλη την Ελλάδα.

Το εργαστήρι περιλαμβάνει μουσικές δραστηριότητες, ειδικά μελετημένες, προκειμένου να προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες επιθυμίες και τις ικανότητες των παιδιών. Στο ευρύ φάσμα του αυτισμού, η μουσική αποτελεί κίνητρο για το παιδί, προκειμένου να αλληλεπιδράσει με το περιβάλλον του, να αναπτύξει επικοινωνιακές δεξιότητες και να αποκτήσει θετικές εμπειρίες σε ατομικό και οικογενειακό επίπεδο.

Μέσα από μια σειρά μουσικών συνθέσεων, δουλεύουμε τις έννοιες της σωματογνωσίας και του χώρου, αλλά και καθημερινές δραστηριότητες και ρουτίνες της ζωής των παιδιών. Τα παιδιά έρχονται σε δημιουργική επαφή με τους ήχους και γνωρίζουν από κοντά τα διάφορα μουσικά όργανα . Με αυτόν τον τρόπο η μουσική χρησιμοποιείται ως μέσο επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στην ανάπτυξη της μη λεκτικής επικοινωνίας.

Οι δυνατότητες εκπαίδευσης των παιδιών στο φάσμα του αυτισμού είναι απεριόριστες και το εργαστήρι αυτό του Ιδρύματος Ωνάση αποσκοπεί στην αισθητική αγωγή τους ως αναπόσπαστο στοιχείο της εκπαιδευτικής εμπειρίας τους.

Σε ένα ασφαλές περιβάλλον, τα παιδιά βιώνουν την εμπειρία της συνεργασίας και της ομαδικότητας με εργαλείο τη μουσική. Τελικός στόχος, η μουσική γιορτή που ετοιμάζουν για το τέλος, με πρωταγωνιστές τα ίδια!

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η Μουσική Αγαπάει τον Αυτισμό», θα πραγματοποιηθεί εντός της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση σε δύο κύκλους εργαστηρίων (Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2016 & Φεβρουάριος-Μάρτιος 2017), ενώ παράλληλα θα ταξιδέψει σε 10 πόλεις στην Ελλάδα με πρώτο σταθμό τη Δράμα. Εκεί, το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί με την πολύτιμη συνεργασία του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων & Φίλων ατόμων με αυτισμό Ν. Δράμας «Αλκυόνη» και την εξίσου πολύτιμη συνδρομή της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Δράμας.

Τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν από μια ομάδα εξειδικευμένων συνεργατών, με υπεύθυνη τη μουσικολόγο και μουσικοθεραπεύτρια Χριστίνα Παναγιωτάκου.

Κύκλοι Εργαστηρίων Αναλυτικά . Το πρόγραμμα «Η Μουσική Αγαπάει τον Αυτισμό» στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση:

Α’ Κύκλος (2016) Σάββατο 12 Νοεμβρίου Σάββατο 19 Νοεμβρίου Σάββατο 26 Νοεμβρίου Σάββατο 3 Δεκεμβρίου Σάββατο 10 Δεκεμβρίου Σάββατο 17 Δεκεμβρίου

Β’ Κύκλος (2017) Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου Τετάρτη 1 Μαρτίου Τετάρτη 8 Μαρτίου Τετάρτη 15 Μαρτίου

Κρατήσεις και Πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα: Τηλέφωνο: 210 3713000, e-mail: education@onassis.org, www.sgt.gr

6. Πανελλήνιος Σύλλογος Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων «ΑΛΜΑ»

Μίλωνος 2, Πλατεία Φιλικής Εταιρείας Παλαιό Φάληρο ΤΗΛ: 210-9828150

Ημερήσιο πρόγραμμα Σαββάτου, Τριήμερο Πρόγραμμα www.almatop.blogspot.gr

Κάθε Σάββατο, 9:00-15:00, οργανώνεται μία αθλητική δραστηριότητα που στοχεύει να προσφέρει στους συμμετέχοντες εκπαίδευση, δημιουργική απασχόληση καθώς και εμπειρίες από διαφορετικά αθλήματα. Όλες οι δραστηριότητες δίνουν στους νέους τη δυνατότητα να αθληθούν και να έρθουν σε επαφή με συνομήλικούς τους. Οι συμμετέχοντες συνοδεύονται από προσωπικό του Σωματείου.

Η μετάβαση στο χώρο των δραστηριοτήτων γίνεται με πούλμαν το οποίο εκτελεί ενδιάμεσες στάσεις κατά τη διαδρομή: Ωνάσειο – Συγγρού – Πανεπιστημίου Πατησίων – Λεωφόρος Αλεξάνδρας – Φειδιππίδου – Μιχαλακοπούλου – Μεσογείων – Αγία Παρασκευή και αντιστρόφως.

Για την περίοδο 2016–2017 το Ημερήσιο Αθλητικό Πρόγραμμα θα περιλαμβάνει τα εξής αθλήματα :

Ø Ιππασία –Σταυλισμός

Ø Bowling

Ø Πεζοπορία

Ø Επισκέψεις σε αθλητικούς και πολιτιστικούς χώρους, συμμετοχή σε αθλητικές και πολιτιστικές ημερίδες και διοργανώσεις.

Ø

Ø Ένα τριήμερο το μήνα (Παρασκευή 17:00 έως Κυριακή 17:00) πραγματοποιείται τριήμερο πρόγραμμα ημιαυτόνομης διαβίωσης, με διαμονή σε συνεργαζόμενη αθλητική κατασκήνωση. Σκοπός του προγράμματος είναι η απόκτηση εμπειριών αυτόνομης διαβίωσης σε συνδυασμό με αθλητικές, ψυχαγωγικές και παιδαγωγικές δραστηριότητες με τη συνοδεία έμπειρων συνοδών – παιδαγωγών. Τα τριήμερα προγράμματα δράσης προετοιμάζουν για συμμετοχή σε πολυήμερα κατασκηνωτικά προγράμματα.

Επίσης πολλές πληροφορίες για δραστηριότητες για άτομα με αυτισμό μπορείτε να βρίσκετε στην ιστοσελίδα www.noesi.gr

ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ!


950 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page